Medo i klavir

TEKST I ILUSTRACIJE: David Litchfield
NAKLADNIK: Mozaik knjiga


Postoje slikovnice koje nekad nepravedno zaobiđemo. Iako sam čula i pročitala puno preporuka za slikovnicu Medo i klavir, kao i za njene nastavke, mi smo je prvi put pročitali tek nedavno. I naravno, oduševili se.

U moju obranu, ovu slikovnicu držala sam u ruci na Interliberu kad je Jura imao tek godinu dana i zaključila sam da će biti primjerenije ako je kupim dogodine. Od onda nikako da dođe na red.

Do pred neki dan...

U ovu slikovnicu teško se ne zaljubiti!
Ilustracije su divne! Savršeno prikazuju sve radnje, kao i emocije likova. Često prikazuju cijelu panoramu čime dodatno očaravaju atmosferu priče. One toliko dobro prenose priču da tekst, po mojem mišljenju, čak nije ni potreban.

A tek priča... Priča je to dostojna Hollywoodskih filmova! I pod time ne mislim ništa negativno. Pronaći ćete ovdje neočekivane obrate, blještavi vrhunac, kao i nježni završetak. A ono što ostaje nakon čitanja je prekrasna pouka koja će i roditelje potaknuti na razmišljanje. Pouka koje ćemo se nekad zasigurno sjetiti tijekom odrastanja naše djece, njihovog osamostaljivanja i slijeđenja snova.

O čemu se zapravo radi?

Jednog dana mali medvjedić je u šumi pronašao neku čudnu stvar koja je proizvela užasan zvuk. Zato je otišao, ali znatiželja je bila jača pa se vraćao i vraćao. Kada je medvjed narastao iz klavira su počeli izlaziti lijepi zvukovi. Medo je često svirao svojim prijateljima, istovremeno maštajući o nepoznatim krajevima.

A onda su jedne večeri njegovo sviranje čuli djevojčica i njen otac te su ga pozvali da pođe s njima u grad kako bi svirao koncerte pred stotinama ljudi. Iako je znao da će nedostajati ostalim medvjedima, odlučio je slijediti svoje snove. 

U gradu je stekao slavu, ali ipak mu je nedostajala šuma i njegovi stari prijatelji.


Stoga se odlučio vratiti. No povratak u početku nije bio onakav kakav je zamišljao. Što se točno dogodilo, saznat ćete u ovoj divnoj priči!

Nakon dugog odgađanja ove slikovnice sad pod hitno želimo pročitati nastavke "Pas i violina" te "Medo, klavir i koncert malene medvjedice"!

Velika preporuka!




Primjedbe

Popularni postovi