PRILAGODBA NA VRTIĆ - knjige koje mogu pomoći

Prilagodba na vrtić često je stresno razdoblje i za dijete i za roditelje. Moje iskustvo je da dobra priprema može pomoći svima!

U nastavku možete pročitati o knjigama koje su Juri i meni pomogle prošle godine.


OD JASLICA DO ŠKOLE
U početku je najvažnije da roditelji prikupe korisne informacije o tome kako djetetu olakšati proces prilagodbe. A tko nam to bolje može objasniti nego sami odgojitelji. 
"Od jaslica do škole - Vodič za lakši proces prilagodbe na jaslice, vrtić i školu" odlična je knjiga koju bih preporučila svim roditeljima!

Priručnik obuhvaća različite stručne teme koje su povezane sa samim procesom prilagodbe. Tekst je izuzetno pristupačan, poglavlja nisu predugačka, već su se autorice tijekom pisanja usredotočile na prenošenje ključnih informacija koje će biti korisne i razumljive svakom roditelju djece navedene dobi. 

Knjiga sadrži i fotografije, odnosno primjere različitih aktivnosti koje možete raditi kod kuće s ciljem poticanja različitih područja djetetova razvoja. 

Ovo je priručnik koji se isplati imati kod kuće jer ćete mu se sigurno, kako će dijete rasti, imati potrebe vratiti.

VIZUALIZACIJA VRTIĆKIH RUTINA
Kada sam svoje prijateljice pitala pripremaju li dijete za vrtić, najčešće sam dobila sličan odgovor - "Da, naravno! Cijelo ljeto pričamo o vrtiću! On/ona već zna da će tamo biti djeca s kojom će se igrati, da će mama mahati pa-pa i onda poslije posla doći po njega/nju."
Smatram da je to dobar početak pripreme, ali da nije dovoljan. U radu s djecom primijetila sam kako je bitno da si djeca što bolje vizualiziraju nepoznate situacije jer tako najbolje razvijaju očekivanja.

A u tome nam mogu pomoći - slikovnice!

Preporučujem dvije slikovnice: "Što sve Ana zna... U vrtiću" (Naklada Nika) i "Medo Tobi u vrtiću" (Forum d.o.o. Zadar).

U navedenim slikovnicama odlično su prikazane vrtićke rutine (dolazak u vrtić, rastanak od roditelja, odlazak iz vrtića, igra u grupi, igra na igralištu, obroci, odlazak na wc...). Osim toga, dijete će uočiti kakav je vrtićki interijer (maleni stolovi i stolice, puno igračaka, ormarići za cipele i jakne u predvorju...) pa im prostor u koji će prvi puta doći neće biti toliko nepoznat.

SVAKODNEVNA BUĐENJA I SPREMANJE ZA VRTIĆ
Povratak u rutinu svakodnevnog buđenja i spremanja rano ujutro nakon godišnjeg odmora naporno je za odrasle, a i djeci je često potrebno razdoblje za privikavanje.

Slikovnica "Moje dobro jutro!" (Evenio) olakšat će djeci ponovno uspostavljanje jutarnje rutine prilikom spremanja za vrtić. Onima koji ove godine po prvi put kreću u vrtić pomoći će da unaprijed steknu dojam kako će jutra izgledati i da nauče što sve treba učiniti prije polaska. 

A sigurna sam da će roditeljima ilustracije biti izuzetno zabavne te će mnogi u njima prepoznati svoje vlastito dijete koje "sve može napraviti samo". Nekad više, a nekad manje uspješno.

ODVAJANJE OD RODITELJA JE TEŠKO, ALI IMA POMOĆI!
Prošle godine, kad sam Juru željela pripremiti za polazak u vrtić, tražila sam problemske slikovnice na temu odvajanja od roditelja. Djelomično zato što i sama pamtim gorak osjećaj koji mi je u djetinjstvu stvarala pomisao odlaska u vrtić.

Zato mi je izuzetno drago što je Jelena Premec, odgojiteljica po zanimanju, uvidjela potrebu za takvom slikovnicom i napisala izuzetno korisnu priču u stihovima naziva "Tratinčica i čudesna vrtićka krema". Teksta nema puno, tako da će ga i vrlo mala djeca s lakoćom moći pratiti.

Ova slikovnica nema ilustracije. Njih su zamijenile fotografije heklanih lutkica. Iako na prvu može zvučati ograničavajuće, ove lutkice izuzetno jasno prikazuju situacije koje će s lakoćom prepoznati djeca i roditelji - tugu prilikom odvajanja, držanje majke za nogu te ležanje na podu i plakanje, ali i veselo lice male Tratinčice kada je u društvu drugih cvjetića i dobrih teta ipak odlučila ostati u vrtiću.

Naime, tete su joj ponudile čarobno rješenje - nevjerojatnu čudesnu kremu koja pomaže djeci da zavole vrtić.

Srećom, autorica je sa svima nama odlučila podijeliti taj čarobni recept! O čemu se točno radi možete saznati u ovoj slikovnici :)

Osim čarobnog recepta, roditelji će na kraju slikovnice pronaći i savjete psihologa koji mogu pomoći u procesu prilagodbe. Posebno me se dojmilo što su savjeti pisani vrlo pristupačno, jednostavnim jezikom punim ohrabrenja.


Svima koji ove godine po prvi puta kreću u vrtić želim puno sreće! 





Primjedbe

Popularni postovi