KASTOR (SERIJAL SLIKOVNICA) - recenzija + savjeti za čitanje i učenje

Jura je oduševljen svaki puta kada dobije novu slikovnicu - veliku ili malu, tvrdih ili mekih korica, kartonsku... Sve ga zanima. 
Ali samo mu neke slikovnice već na prvo čitanje izazovu taj posebni žar u očima kojeg nije lako riječima opisati. Kao da se zaljubi u tu knjigu, u te ilustracije. To se prvo dogodilo s "Medom Tobijem" , pa s "Malom krticom" , a nakon dugog čekanja taj žar u očima ugledala sam kad je primio "Kastora" u ruke.

Ja za Kastora ranije nisam čula. Kupila sam ga potpuno neplanirano na prošlogodišnjem Interliberu. Usprkos ranije sastavljenom popisu slikovnica koje ću svakako kupiti i unaprijed određenom budžetu koji smijem potrošiti, na štandu izdavača Planet Zoe u zadnji čas promijenila sam mišljenje i odlučila Kastora uvrstiti u našu kućnu biblioteku. I bio je to pun pogodak! Od tad čitamo različite nastavke iz ove simpatične i poučne serije slikovnica. 


ILUSTRACIJE I TEKST
Kastora krase divne ilustracije koje ostavljaju dojam umjerenosti i topline. Ilustracije nisu prejednostavne, a opet nisu ni prenapučene detaljima. Većinom su pastelnih boja pa djeluju veoma umirujuće i toplo.

Tekst je prilično jednostavan pa će ga lako pratiti dvogodišnjaci, iako će Kastorove zgode biti zanimljive i petogodišnjacima. 
Nadalje, tekst jasno prati slike, rečenice nisu preduge, a veličina slova je zadovoljavajuće velika. Stoga ova slikovnica može odlično poslužiti i kasnije, u dobi od 6 i 7 godina za uvježbavanje početnog čitanja. 

RADNJA
U svakoj slikovnici dabar Kastor, uz pomoć malog Frippea, obavlja neki posao - peče kolač, boji ormarić, sadi grah, izrađuje drvenu kutiju za alat, popravlja gumu na biciklu, šiva pregaču. Pritom je u slikovnici prikazan cijeli postupak obavljanja određene radnje te su istaknuti svi sastojci, predmeti i alati koji se koriste. 

NA ŠTO NAS KASTOR MOŽE POTAKNUTI? 
Djecu ispunjava ako ih se uključi u svakodnevne aktivnost i zadovoljni su kada se osjećaju korisno. Mi roditelji ponekad, iz želje da budemo što produktivniji, zaboravljamo uključiti našu djecu u kućanske poslove. Također, djeci povremeno njihove igračke dosade, a mi se baš tada ne možemo dosjetiti neke zabavne aktivnosti za njih.

Serija slikovnica o Kastoru posjetit će roditelje o važnosti uključivanja djece u aktivnosti "za odrasle", i pritom osvijestiti koliko novih vještina i pojmova na taj način mogu usvojiti. Djecu pak će potaknuti na aktivnije sudjelovanje. Roditelji će se tako moći poistovjetiti s Kastorom, a djeca s malim Frippeom. Nakon što pomognu roditeljima u poslovima koje obavljaju "veliki", srca naših malih pomagača ispunit će osjećaj sreće i zadovoljstva. Odlično, zar ne?! 


SAVJETI ZA ČITANJE I UČENJE
  • Serija ovih slikovnica idealna je za širenje rječnika mlađih čitatelja (u dobi od 2 i 3 godine).
    • Glavni predmeti i alati izdvojeni su na lijevoj stranici, što pomaže djeci u usvajanju novih imenica, dok je na desnoj stranici prikazana upotreba tih predmeta što je idealno za usvajanje glagola.
      • Upravo su glagoli često zanemari kada djecu učimo nove pojmove. To je vidljivo i u slikovnicama, tj. prvim rječnicima za bebe, koji najčešće sadrže samo imenice. Bez glagola uz imenicu nema rečenice, odnosno jezičnog napretka. Zato, nemojte zaboraviti na njih. 
      • Predlažem da, tijekom usvajanja pojmova s lijeve stranice, djeci dodatno pojasnite što još sve možemo raditi navedenim predmetima (npr. mikserom miksamo, tj brzo miješamo sve sastojke; kistom namažemo posudu maslacem, ali kistom možemo i bojati zidove ili bojati namještaj). 

  • Pokažite djetetu koje od predmeta/sastojaka/alata imate kod kuće, povežite priču sa stvarnim događajima kako biste još dodatno utvrdili nove pojmove.

  • Mlađe čitatelje potaknite da predmete s lijeve stranice također pronađu i na desnoj - na taj način vježbajte vizualnu percepciju i koncentraciju.

  • Potaknite djecu na prepričavanje priče 
    • Prekrijte listom papira desnu stranicu knjige te zamolite dijete da pomoću izdvojenih slika predmeta prepričaju što su to Kastor i Frippe radili.
    • Osim što u ovoj aktivnosti vježbate sastavljanje rečenica te njihovo povezivanje u smislenu priču, također vježbate i prizivanje činjenica iz djetetovog pamćenja. 

  • Pričajte s djecom o zanimanjima 
    • Naučite ih tko su slastičar, mehaničar, krojač, stolar, vrtlar... 
    • Možete također potražiti na internetu filmiće i tutoriale koji dodatno prikazuju čime se ti ljudi bave i što sve koriste u svojem radu. 


I na kraju - ispecite taj kolač, posadite grah, obojite ormarić... I dobro se zabavite!

Primjedbe

Popularni postovi