Gusjenicu prati, BOJE ćeš znati!

Nedavno sam napisala recenziju za nama dragu slikovnicu Puža prati, BROJEVE ćeš znati. A danas pišem o novoj slikovnici iz Profila - Gusjenicu prati, BOJE ćeš znati. 

Budući da je riječ o nastavku poznate slikovnice prisutna su i neka ista obilježja koja krase obje knjige:

- jednake dimenzije 
- tvrdi listovi
- privlačna naslovnica
- rimovani stihovi
- prozorčići za otvaranje
- puteljci za prstiće.


Naravno, prisutne su i određene razlike.

Kao što već i samo ime govori, ovo je slikovnica uz koju će djeca naučiti imenovati boje, za razliku od prvog nastavka u kojem se primarno usvajaju brojevi.

Priča je to o Gusjenici koja je izgubila boje pa sada kreće u potragu:

"Gospođica Gusjenica tvoju pomoć treba. 
Nekako je zagubila svaku svoju boju. 
Sada joj se pridruži, u potrazi za njom puži
dok sve boje opet ne budu na broju."


Na dnu druge stranice pronaći ćete malu gusjenicu izblijedjelih boja. Jedino je na njoj istaknuta zelena boja, prva boja koju gusjenica pronađe. Zanimljivo je što je zelena boja, osim tamnijom nijansom, istaknuta i rupicom u papiru koju djeca mogu i opipati. Na jednaki način, pojavljivat će se boje na svakoj sljedećoj stranici sve dok sve boje nisu ponovno na broju.


Tako će, osim zelene, u ovoj slikovnici gusjenica pronaći (po dvije na svakoj stranici):
- ljubičastu i crvenu
- plavu i žutu
- ružičastu i narančastu. 


Na svakoj stranici prisutan je po jedan prozorčić za otvaranje i nekoliko puteljaka za prstiće. 


Za razliku od Puža, u Gusjenici su puteljci nešto kraći, ali ih zato ima više. A osim puteljaka pojavljuju se i zanimljivi kružići za prstiće, veći na naslovnici stranici, a manjih dimenzija u slikovnici. 

Budući da upravo crtanje kruga nekoj djeci predstavlja problem, iskoristite ovu slikovnicu za uvježbavanje - prvo s prstićem, zatim sa zatvorenom kemijskom olovkom ili štapićem. Kružite prvo u jednom, a zatim u drugom smjeru po udubljenim krugovima slikovnice. Nakon nekog vremena pokušajte iste pokrete ponoviti na papiru. 

Iako je Gusjenica vesela i simpatična slikovnica, moj favorit ipak je Puž. 

Naime, ilustracije Gusjenice prepune su detalja. Mene ne smeta što je puno pojmova na jednoj stranici. Navedeno je dobro i  za širenje rječnika, kao i za poticanje jezika, odnosno izražavanja višečlanim rečenicama, koristeći pritom pravilne gramatičke nastavke, kao primjerice:
To je zelena kornjača
Ovo je zeleni kameleon. 
Vidim zelenu žabu
Sakrila se iza zelenog lista.

Mene osobno smetaju trokutići, zvjezdice, kvadratići i svi ostali ukrasi kojima je pozadina ukrašena. Takve ukrase smatram nepotrebnima u već dovoljno šarenoj slikovnici i mišljenja sam da oni nepovoljno utječu na dječju pažnju i vizualnu percepciju. Upravno zato Puža, s većinom jednobojnom pozadinom, smatram boljim slikovnim materijalom za djecu. 

Budući da su boje, na svakoj stranici prikazane u različitim nijansama (od svjetlijih do tamnijih) smatram da će ova slikovnica biti zanimljivija djeci koja su već usvojila osnovne boje pa su sada spremna za njihovo otkrivanje i uočavanje sličnih obilježja u cijelom spektru ponuđenih nijansi. Manju djecu, koja još ne poznaju boje mogle bi zbuniti različite nijanse iste boje.

Moja djeca već danima čitaju ovu slikovnicu, otvaraju prozorčiće i otkrivaju ostale mogućnosti. Jeste li je i vi čitali? 


Primjedbe

Popularni postovi