Puža prati, BROJEVE ćeš znati!


Slikovnicu Puža prati, BROJEVE ćeš znati! Jura je dobio kao poklon za 2. rođendan. Veoma brzo postala je hit u našoj obitelji. Puno puta se čitala, čak je ostala i bez jednog prozorčića.

Da ova slikovnica nije hit samo u našem kućanstvu govori i to da je prvo izdanje rasprodano, a nakladnik Profil pripremio je dotisak, kao i nastavak "Gusjenicu prati, boje ćeš znati".

Nije ni čudo budući da se radi o interaktivnoj slikovnici za najmlađe koja se sastoji od:
  • prozorčića
  • puteljaka za male prstiće
  • stihova u rimi
  • brojeva
  • životinja koje na svakoj stranici treba prebrojati. 

Priča je ovo o pužu, poštaru pužu, koji životinjama raznosi poštu. Ide po redu od prvog do desetog kućnog broja dok ne preda sva pisma u sigurne ruke.

"Puž poštansku torbu vuče, 
brojit ćemo s njime
od kuće do kuće. 
Spusti se, budi vrijedan, 
niz puteljak broja jedan." 

Tekst je zabavan, pisan u stihovima s vrlo dobrim prijevodom meni najdražeg prevoditelja Ozrena Doležala. U tekstu su zapravo simpatične upute za djetetove prstiće, odnosno objašnjeno je kako se puteljkom treba kretati do željenog cilja:

"Prvo ravno pa poprijeko niz tobogan pravi
tu na broju sedam doručkuju mravi". 
"Jedan krug iz fore, spusti se u more" (broj 9)


Ilustracije su vesele i oku privlačne, pune jarkih boja, a istovremeno nisu prenapučene detaljima, stoga su prikladne za dob kojoj su i namijenjene (0+).

Na svakoj stranici pojavljuju se životinje u svojoj kućici pa su ove ilustracije odlične i za širenje rječnika, odnosno učenje životinja, ali i upoznavanje djeteta s različitim staništima (npr. pčele žive u košnici, ptice u gnijezdu, ribe u moru, mravi u mravinjaku...).

Do životinja se dolazi otvaranjem prozorčića, odnosno vratašca njihovih "kućica". Tako djeca vježbaju finu motoriku te uživaju u istraživanju i otkrivanju tko li se to krije u kojoj kućici. Male bebe uživat će u igri kucanja na svaka vratašca u slikovnici (Kuc-kuc, tko jeee? Ooo to su pčele! Bzzzzzz!). 


Puteljci za prstiće namijenjeni su poticanju koordinacije oko-ruka, a predstavljaju i ranu vježbu grafomotorike. Dok djeca prolaze prstićima po puteljcima svakako pazite na pravilan smjer pisanja (odozgo prema dolje) jer je neke pogrešno usvojene navike kasnije teško promijeniti. Prstić, za zabavu, možete zamijeniti malim autićem, kuglicom, štapićem, zatvorenim flomićem ili nekim drugim predmetom koje dijete odabere, a koji ćete onda prolaziti po zadanim stazama. 

Ako ste zainteresirani za dodatne aktivnosti za malo stariju djecu (3+), 
predlažem:
  • prepoznavanje istih brojeva u različitim materijalima (druge igračke s brojevima koje imate kod kuće, prepoznavanje brojeva u letcima za dućane ili jednostavno napišite brojeve u različitim bojama i veličinama na papir) - pokažite djetetu broj u slikovnici, a od djeteta se očekuje da pokuša isti takav pronaći na nekom drugom materijalu
  • odabrati sitne igračke koje možete slagati u utore odnosno puteljke (npr. lego kocke, pikule, lješnjake, kovanice, pompone) oponašajući oblik broja. Na taj način, osim što dijete pamti oblik, vježba i finu motoriku. Ako želite dodatno otežati zadatak, sitni predmeti mogu se dohvaćati velikom drvenom pincetom ili kvačicama za rublje. Ako želite vježbati pincetni hvat jako sitnih predmeta (hvatanje prstom i kažiprstom), obojena riža idealna je za punjenje sitnih utora. 
  • izradite "kobasice" od plastelina i neka dijete pokuša oblikovati brojeve
  • za one koji su dobro uvježbali smjer kretanja po brojevnim puteljcima mogu pokušati isto izvesti u zdjeli s brašnom, palentom ili grizom, a na kraju i nacrtati isto na papir. 

Za kraj, željela bih riješiti jednu moguću dilemu - na slikovnici piše od 0+, a tema slikovnice su brojevi? Je li onda zaista za tako malu djecu? 

Moj odgovor je DA! Djeca nauče brojati te povezivati broj s količinom između 2. i 5. godine, ovisno o interesu djeteta, ali i o izloženosti takvim materijalima. Iako ne očekujemo da male bebe znaju brojeve, ova slikovnica će im svakako biti zanimljiva - zbog jarkih boja, prozorčića, stihova u rimi, životinja... 

Imate moju preporuku! Veselim se uskoro saznati kakav je nastavak Gusjenicu prati, boje ćeš znati! 🥰





Primjedbe

Popularni postovi