Ne kopaj nos, Pinokio!

TEKST: Steve Smallman
ILUSTRACIJE: Neil Price
NAKLADNIK: Turistička naklada

S kopanjem nosa mučimo se još od jeseni. Prošli smo kroz više i manje intenzivne faze, čak i kraće pauze pa smo se zatim ponovno vratili ovoj lošoj i često nesvjesnoj navici.

Zato me oduševila problemska slikovnica simpatičnog naslova "Ne kopaj nos, Pinokio!". 

Ova slikovnica dio je serijala "Bajke koje su pošle po krivu" u kojima autori predstavljaju najpoznatije bajke s ponešto izmijenjenom radnjom te progovaraju o problemima s kojima se djeca i roditelji susreću tijekom djetinjstva. 

Tako su, osim slikovnice Ne kopaj nos, Pinokio!, u ovom serijalu također izdane:

Pojedi sav špinat, Zlatokoso!
Tri praščića i prehlađeni vuk
Tko je dobar, a tko ne, Crvenkapice? 
Snjeguljica i ljutiti patuljak
Matovilko, operi svoju zlaćanu kosu!
Vrijeme je za spavanje, Trnoružice!
Nisi ružno, pače!

No, vratimo se Pinokiju. 

Priča započinje jednako kao i klasična bajka, ali s jednom malom razlikom. Kada ga dobra vila oživi postavi mu dva uvjeta koja mora ispuniti da bi postao pravi dječak - Pinokio ne smije lagati i kopati nos.


Tako autor na jedva primjetan način uvodi problem kopanja nosa u poznatu priču. 

Pretpostavljam da pogađate kako priča ide dalje - kada bi Pinokio lagao o kopanju nosa, nos bi mu se produljio, a kada bi priznao što je radio nos bi mu se smanjio. 

Na djecu koja često stavljaju prstiće u nos vrlo će vjerojatno najveći utisak ostaviti duuugački Pinokijev nos, kao i trenutak u kojem Pinokio istovremeno s prstom gurne cvrčka u nos. Jer sumnjam da bi itko želio imati kukca u nosu! 


Ipak, pred kraj slikovnice mogu se iščitati i dodatni savjeti za rješavanje tog problema, jako lijepo upakirani u priču:
- pokušati unaprijed prepoznati kada djetetov prst kreće prema nosu i upozoriti ga da to ne čini (kao što to i cvrčak radi u priči) 
- bitno je zaposliti obje ruke zanimljivim igrama (u priči se Pinokio i cvrčak kartaju) 
- važno je naučiti ispuhati nos (Pinokio shvati da je puhanje nosa zabavno pa ga dobra vila nagradi te on postane dječak). 


Po mojem mišljenju ova slikovnica idealna je za dob 3+.

Teksta u ovoj slikovnici nema previše. Većinom su to jednostavnije djeci prilagođene rečenice. Ilustracije su lijepe i skladne, oku ugodne. 
Najvažnije je što ilustracije odlično prate tekst. Upravo nadopunjavanje teksta i ilustracija smatram glavnim adutom ove slikovnice. Tako je svaki odlomak vrlo jasno slikovno prikazan, što dodatno pomaže djeci u razumijevanju priče. Naglašene emocije likova u različitim situacijama također će pomoći u shvaćanju priče, a sigurna sam da će otvoriti i korisne teme za razgovor. 

Zadnje, ali ne i manje važno, tekst je napisan velikim tiskanim slovima što ga čini prikladnim za početne čitaće. Iako su djeca više izložena malim tiskanim slovima, oni prvo usvajaju velika tiskana slova. Razlog tome je taj što se velika tiskana slova međusobno više razlikuju, a samim time i lakše pamte od malih tiskanih slova koja će sustavno učiti tijekom prvog razreda osnovne škole. 

Iz tog mi je razloga žao što više slikovnica nije pisano velikim tiskanim slovima.

Od srca preporučujem ovu kvalitetnu slikovnicu koju krasi korisna tema i odlična izvedba. Jedva čekam pročitati i ostale priče iz ovog serijala!

Primjedbe

Popularni postovi