Lokomotiva

TEKST: Julian Tuwim
ILUSTRACIJE: Valentina Supanz Marinić
PRIJEVOD: Jasmin Novljaković i Enes Kišević
NAKLADNIK: Ibis grafika



Danas pišem osvrt slikovnice koja će zbog svojeg upadljivog ritma biti zanimljiva bebama, a zbog tematike djeci koja vole vlakove. A istovremeno je smatram idealnom lektirom za gimnazijalce.

Većina će vas, vjerojatno, nakon ove zadnje rečenice pomisliti da sam nešto krivo napisala. Slikovnica u srednjoškolskoj lektiri. Kako to može imati smisla?!

Ali!

Ova slikovnica ima fenomenalan prijevod. Odnosno tekst koji obiluje stilskim (pjesničkim) figurama koje se uče u gimnazijskim programima. Budući da sam voljela književnost, još uvijek pamtim lekcije iz tog gradiva - svaki primjer stilske figure bio je iz nekog drugog književnog dijela. Zatim smo to pokušavali primijeniti na kratkim pjesmama u kojima ne bismo pronašli više od dva do tri primjera. Nije ni čudo što je većina učenika strepila što ako na državnoj maturi umjesto eseja bude analiza pjesme. Eh, da smo tada samo znali za Juliana Tuwima! Iako se književnošću nisam bavila od srednje škole (a od tad je prošlo dosta vremena) u ovoj slikovnici pronašla sam pregršt stilskih figura koje su me u sjećanju vratile u školske klupe. U ovoj slikovnici tako možete pronaći onomatopeje, epitete, poredbe, anafore, asonance, aliteracije, gradaciju, personifikacije, inverzije, asindeton, polisindeton, retoričko pitanje. Vještije oko i uho sigurno će ih pronaći još i više. Koji dobar tekst za primjenu stečenih znanja, koja dobra vježba za državnu maturu.
Zašto ovo pišem? Zato što je, između ostalog, ovaj blog nastao kako bih mogla dijeliti svoje oduševljenje slikovnicama. Zato što možda između vas koji čitate ove recenzije postoje i roditelji koji rade u školi, koji više cijene praktičnu primjenu znanja, nego suhoparno štrebanje gradiva. Možda...


Za sve vas ostale, čija djeca, a i interesi nisu ni blizu srednjoškolskom gradivu, a takvih je ovdje većina, pokušat ću privući tekstom ove slikovnice. Svakako ga pročitajte na glas. Nekoliko puta. Naćulite uši i prepustite se. Mijenjajte ritam čitanja ovisno o kontekstu.
U kombinacijama ovih riječi moći ćete osluhnuti zvukove parne lokomotive, njeno hukanje, okretanje i lupanje kotača, šuštanje, ubrzavanje...

"Zvižduk, fićuk, pisak sve jači.
U oblaku pare šište kotači.
Prvo, poput kornjače lijene
pospano, teško garav stroj krene.
Trznuti vagoni jedva se vuku.
Škripe kotači, o tračnice tuku.
I kotač za kotačem sve brže klopara.
I pišti, i njišti, frr frkće para.

A kamo? 
Kamo? Pa naprijed! 
A kamo? 
Po šinama, šinama, šinama samo, 
po mostu, kroz tunel, kroz šume, kroz sjene, 
juri i žuri stići na vrijeme. 
A kotač kotaču prenosi vijest:
Tako to, tako to, tako to jessst."




Vjerujem da nakon ovoga citata više nije potrebno objašnjavati ljepotu ove slikovnice, ovog teksta.


Uživajte u čitanju! Iako je ovo izdanje iz 2015. godine dobra vijest je što se još uvijek može kupiti na internet stranici Ibis grafike :)

Primjedbe

Popularni postovi