S KOJIM SLIKOVNICAMA ZAPOČETI ČITANJE?

Većina će reći da je odgovor na ovo pitanje jasan: za bebe i jako malu djecu najbolje su slikovnice tvrdih listova, odnosno kartonske slikovnice. Slažem se! 

Ali dio roditelja ipak će si postaviti pitanja: "Jesu li stvarno sve kartonske slikovnice jednako kvalitetne?; Je li svejedno koju slikovnicu odabrati?; Razlikuju li se kartonske slikovnice po kvaliteti sadržaja i ilustracija?" 

Smatram da je bolja bilo kakva slikovnica nego nikakva. Ali, nažalost, veliki broj kartonskih slikovnica prepun je šarenih slika, natpisa ispod slika i šarenih pozadina, ili su, općenito, ilustracije prebogate detaljima. Jeste li i vi u većini slikovnica primijetili bubamare, pčele, leptire, sunce i oblake? Upravo to šarenilo nije prilagođeno bebinom još nezrelom oku. Previše detalja bebi odvlači pažnju i ona teže može usvojiti ključne pojmove.

Također, često se forsira da slikovnice za najmlađe budu u stihovima. Istina je da bebe dobro reagiraju na rimu, ali u zadnje vrijeme pronalazim sve više primjera u kojima ispada da je bitnija rima od samog sadržaja. Navedeno na kraju rezultira nespretnim i nelogičnim stihovima te nategnutim rimama, potpuno neprilagođenima dobi za koju su slikovnice namijenjene.

Imam dojam da je većina kartonskih slikovnica slične tematike:

  • prvi rječnici za bebe
  • slikovnice o medvjedićima, psićima i ostalim domaćim životinjama, dodatno ukrašene leptirima i bubamarama
  • slikovnice o bagerima, traktorima i kamionima
  • slikovnice koje sviraju najpoznatije dječje pjesmice ili oponašaju različite zvukove. 

Zato ću vam danas pokušati predstaviti nekoliko kvalitetnih "prvih slikovnica". Za one roditelje koji od rođenja žele kod djeteta razvijati osjećaj za estetiku, ali i koji žele odabrati slike i tekstove koji će biti poticajni za djetetov rani jezično-govorni razvoj. 


  • Promotri, dodirni i osjeti (Lusio)
    • Iako je slikovnica formatom veća, prikladna je za skroz male bebe. Jednostavne fotografije djece, jarke osnovne boje na bijeloj podlozi i različite taktilne teksture, kao i ogledalce na samom kraju slikovnice, potaknut će Vašu bebu na pravo senzoričko istraživanje. Slikovnica se odlično može iskoristiti za poticanje prvih onomatopeja i zvukova (ali o tome uskoro u zasebnoj recenziji). 
  • cijela serija autorice Leslie Patricelli, a pogotovo Laku noć i Grli ljubi (Mozaik knjiga)
    • Jednostavne, vesele i koloristične ilustracije lako će privući djetetovu pažnju. Te ilustracije odlično prikazuju osnovne pojmove (jesti, piti, spavati, mahati pa-pa), kao i djetetove emocije. Toplo preporučujem! 
  • Pino uči govoriti i Pino uči prve riječi (Planet Zoe)
    • Iako formatom veće i s nešto više detalja, ove logopedske slikovnice svojim odličnim tekstom naučit će roditelje kako čitati slikovnice bebama s ciljem poticanja razvoja govora i rječnika. Ako želite slikovnice koje će rasti s vašim djetetom, serija o Pinu je izvrstan odabir za vas! Onomatopeje u prvom nastavku „Pino uči govoriti“ bit će zanimljive bebama, a prekrasne ilustracije voljet će opisivati i starija djeca. Važno je napomenuti da serija o Pinu ima i nastavke za stariju djecu. Stoga, nakon usvajanja prvih onomatopeja i riječi, zahvaljujući drugim nastavcima možete poticati razvoj rečenica, izgovora glasova, opisivanja i prepričavanja. 
  • Što radi Pino? i Pino - igre gestama i glasovima (Planet Zoe)
    • po meni su jedan od najboljih primjera slikovnica za bebe - malog formata, tvrdih korica, jednostavnih ilustracija, primjerenog sadržaja. Igre gestama i glasovima potaknut će Vašu bebu na prve imitacije vaših pokreta i onomatopeja, a „Što radi Pino?“ odlična je slikovnica za usvajanje prvih imenica i glagola. 
  • cijela serija Dicka Brune (Golden Marketing)
    • klasik koji se isplati čitati vašim bebama, bilo da se odlučite za kartonska izdanja s malo teksta ili za starija izdanja mekih listova s tekstom u stihovima. Ilustracije su izrazito jednostavne i prikazuju samo ključne pojmove, idealno za male bebe! 
  • cijela serija Piko (Mozaik knjiga)
    • Piko je također jedan od vječnih klasika. Jednostavne i vesele ilustracije na bijeloj pozadini bez previše detalja, te veliki prozorčići za otvaranje zanimljivi su i najmanjim bebama i starijoj djeci. Jedina im je mama što su prozorčići dosta krhki za ručice beba mlađih od godinu dana. Ali to možemo iskoristiti i za usvajanje pravila (npr. mama otvara prozorčiće), bar dok se fina motorika još malo ne razvije.
  • Moje prve boje, oblici, životinje, suprotnosti, zvukovi (Školska knjiga)
    • Istraživanja su pokazala da u prvim mjesecima djeca najbolje zamjećuju jake kontraste, stoga su ove slikovnice, uglavnom crno-bijele s malo dodanih boja, upravo tako osmišljene da potiču razvoj djetetovog vida, ali i rječnika
  • Tko se kako glasa (ABC naklada)
    • Na samom kraju ove liste našla se slikovnica koja je Juri i njegovoj sestri Tonki bila najdraža u prvim tjednima i mjesecima upoznavanja sa slikovnicama. Kupljena na Interliberu dok sam još bila studentica logopedije, nekoliko godina prije nego što se rodio Jura, pokazala se kao odličan odabir kada sam je jednog dana izvukla iz svoje zbirke materijala za posao. Jednostavne ilustracije životinja i onomatopeje poredane tako da se rimuju, zagarantirana su zabava za male bebe. Jedino mi je žao što ova slikovnica nije izdana u kartonskom obliku. 

Ne smijemo zaboraviti i "slikovnice za slušanje", kako ih zovem od milja. 

  • Nikad nije prerano krenuti sa slikovnicama za stariju djecu koje su pisane kvalitetnim ritmičnim stihovima s puno rima. Iako formatom i ilustracijama nisu prilagođene malim bebama, kvalitetni stihovi bit će zanimljivi za slušanje i jako maloj djeci. Meni je izrazito zanimljivo promatrati kako im se razvija pažnja i kako s vremenom stignemo sve dalje i dalje, tj. bliže kraju slikovnice. Ako uspavljujete ili umirujete bebu pjevajući joj dječje pjesmice, pokušajte nekad i čitajući priče u stihovima. Mi smo Juri s 3 mj. krenuli čitati Ježevu kućicu, a u tu kategoriju uvrstila bih i seriju slikovnica Što je bubamara čula (Profil), Mali majmun u velikoj brizi (Ibis grafika), Lokomotiva (Ibis grafika), Noć kad je lisac uhvatio mjesec (Profil), Miš i lav (Profil) Vjeverice svađalice (Profil), Koala koja može sve (Profil), Suli u avanturi - prijateljstvo (Profil), Iz života jednog mrava (Eskadrila)... 


Primjedbe

Popularni postovi