PRIPOVIJEST O MIŠU KOJI NIJE IMAO SANJKE (recenzija + aktivnosti nakon čitanja)

TEKST: Kadri Lepp
ILUSTRACIJE: Piret Niinepuu-Kiik
PRIJEVOD: Boris Vidović
NAKLADNIK: Ibis Grafika


Iako naslovnica ove slikovnice nije toliko atraktivna kao korice nekih drugih slikovnica u nakladi Ibis Grafike, ovaj mišić me od početka privlačio. Ne mogu objasniti zašto. Možda zato što se iz naslova može naslutiti kako je riječ o toploj zimskoj priči. Ili je to jednostavno zato što još nisam čitala lošu slikovnicu u nakladi Ibis Grafike. 

U svakom slučaju, već na prvo čitanje ova mi se slikovnica uvukla pod kožu. 

Priča je smještena u šumu posutu snijegom. Sve životinje su vesele, toplo se oblače te uživaju u snježnim radostima, posebice sanjkanju. Svi osim miša, jer on nema sanjke. Tužan miš ubrzo susreće staru kornjaču koja mu odluči pomoći. Kako su miš i kornjača pomogli jedan drugome i je li se mišić na kraju spustio niz brijeg saznat ćete u ovoj divnoj priči. 


Ilustracije su jednostavne, naslikane u svega nekoliko boja (prevladavaju siva, plava, žuta, narančasta i smeđa boja na bijeloj podlozi) koje se u različitim nijansama pojavljuju tijekom priče. Jednostavne ilustracije obogaćene su različitim uzorcima kolaža. 
Sviđa mi se kako je u ovoj slikovnici prikazana bjelina šume prekrivene snijegom, bez puno detalja, jer detalja tada ni nema kao tijekom ostalih godišnjih doba. A opet, šuma je zahvaljujući snježnom pokrivaču mjestimice svjetlucava i čarobna, a sve se to može zamijetiti na ovim ilustracijama. 

Za razliku od ilustracija, tekst je bogat, prepun lirskih opisa koji pobuđuju maštu djece i odraslih. 

"Dok se veliki žuti mjesec kretao nad šumom kao i svake noći, sve je bilo tiho i mirno. Snijeg se svjetlucao, a blagi bi vjetrić povremeno otpuhao poneku snježnu pahulju s grane drveta. U dupljama i jazbinama dubokim snom spavale su ptice i druge životinje. "

Čitajući ovu priču shvatila sam koliko mi ovakvi opisi nedostaju u dječjim slikovnicama koje smo do sada čitali. Jer uz ovakav tekst dovoljno se opustiti te pažljivo slušati i začas imate dojam da ste u hladnoj snježnoj šumi, da čujete smijeh i klicanje životinja koje se sanjkaju, pred očima vam je stara mrzovoljna kornjača smežuranog lica i izlizanog oklopa i imate osjećaj kao da ćete je sada dotaknuti. A takve doživljaje, takvo poticanje mašte te vizualizaciju temeljem pročitanog treba priuštiti djeci i puno prije upoznavanja sa školskom lektirom. 

Nakon čitanja ovakvih ulomaka idealno bi bilo potaknuti djecu da pokušaju nacrtati ili oslikati ono što su čuli i osjetili. Također, ova slikovnica mogla bi vas potaknuti na izrađivanje bijelih pahulja od papira. Zašto ne ukrasiti prozore takvim pahuljama, vatom ili bijelom vunom, dok čekamo da nas priroda počasti pravim bijelim pokrivačem. 


Čak ako ostanete samo pri čitanju čeka vas divna priča o međusobnom pomaganju, koja će ugrijati srca u hladne zimske dane, ali će se čitati i u ostala godišnja doba. Kod nas sigurno hoće! 

Primjedbe

Popularni postovi