PIP I POPI - Dan za snjegovića (recenzija)

AUTOR: Axel Scheffler
PRIJEVOD: Dunja Flegar
NAKLADNIK: Planet Zoe

Čim je prije nekoliko dana pao snijeg mi smo s police izvukli ovu slikovnicu. Prošlu zimu često smo je čitali, a tada nije bilo ni malo snijega. Možete zamisliti sreću i veselje kad smo ga kroz prozor napokon ugledali, a tek oduševljenje kad smo ga vani opipali. 

Za one koji još nisu čitali slikovnice iz ovog serijala važno je znati da su Pip i Popi problemske slikovnice za najmlađe. One imaju strukturu prave priče - uvod, zaplet, vrhunac, rasplet i kraj. Ako ste do sada s vašim mališanima čitali samo pojmovne slikovnice (prvi rječnici ili tematske slikovnice - kamioni, bageri, životinje...), a želite krenuti s pričama - ove slikovnice su odličan odabir. 
Teksta nema puno, rečenice su kratke i jasne, prijevod je jezično dobro oblikovan. Stoga su ove slikovnice primjerene djeci od 2. godine života na dalje, iako se na prilagođeni način mogu čitati i ranije.
O ilustracijama neću puno pisati. One su dječje, vesele i koloristične, meni osobno jako lijepe i drage. Nisu prenatrpane detaljima, a opet se u svakoj Schefflerovoj slikovnici na ilustracijama mogu pronaći zabavni detalji kojima se djeca vole vraćati. 

Pip i Popi po svojim su osobinama tipični dvogodišnjaci i trogodišnjaci. Oni su veseli i zaigrani, ali često doživljavaju različite probleme "od životne važnosti" u kojima ćete lako prepoznati i vaše mališane. Ispadanje sladoleda, probušeni balon, pad s romobila, zaboravljena igračka za spavanje, muka u trbuhu zbog previše slatkiša situacije su kroz koje prolazi većina djece. A uz Pip i Popi  naučit će kako riješiti takve probleme, što je edukativna i odgojna komponenta ove slikovnice. Negdje sam pročitala da je autor inspiraciju crpio u događajima iz života vlastitog djeteta. To se u ovim slikovnicama itekako prepoznaje

U ovom nastavku problem je svađa oko izrade snjegovića. Pip i Popi  ne mogu se dogovoriti hoće li napraviti snjegomiša ili snjegozeca (jer je Pip zec, a Popi mišica). Popi se razljutiti i baci snjegovićevu glavu na Pipa, a Pip joj vrati tako da je gurne na pod.
Veoma važno za našu djecu je što se o ovoj slikovnici vrlo jasno prikazuje kako se Pip i Popi osjećaju nakon svađe - oni su jako tužni! Ali tada slijedi najljepši dio - Popi odluči reći oprosti! 
Gibonnijeve stihove "Moglo bi bit' da je lakše umrit', nego ljudima reć' oprosti" često prepoznajem i kod vlastite djece, što je razlog više zašto im volim čitati ovu priču. 


JOŠ NEKE DOBROBITI OVE SLIKOVNICE...

Iako je rješavanje sukoba glavna tema, po mojem mišljenju ovo je također idealna slikovnica za upoznavanje djece sa snježnim radostima. 

Jesu li za snijeg uopće potrebne pripreme kad mu se sva djeca toliko vesele? 
Ovisi o djetetu. Moj Jura je jako bojažljivo dijete. U nešto više od 3 godine njegovog života bojao se svega i svačega. Tako se s 15 mjeseci bojao hodati po snijegu. U njegovom slučaju, trebali smo ga bolje pripremiti. A uz ovu slikovnicu dijete će bolje upoznati:

1. SNJEŽNE AKTIVNOSTI
Ako vam je ovo prvi snijeg kojeg je vaše dijete svjesno unaprijed će se kroz ovu slikovnicu susresti sa snježnom bjelinom i snježnim aktivnostima kao što su sanjkanje, ostavljanje tragova u snijegu, pravljenje anđela u snijegu, izrada snjegovića pa čak i grudanje (jer se i tako može nazvati bacanje snjegovićeve glave). 



2. USPOSTAVLJANJE ZIMSKE RUTINE
Imate li problema s oblačenjem više slojeva odjeće od kad je došlo hladnije vrijeme? Moji se prvo ne žele oblačiti, a onda kada dođemo kući nekad se ne žele ni skinuti. U ovoj slikovnici djeca će se naučiti što sve Pip i Popi oblače za izlazak na snijeg. Također uočit će da mokru odjeću treba skinuti čim se vrate kući kako bi se mogli nastaviti igrati. 


Nakon što smo cijelu prošlu godinu često čitali Dan za snjegovića, ove godine se snijega nismo bojali. Dapače, odmah smo, baš kao i Pip i Popi, napravili anđele u snijegu! 

Primjedbe

Popularni postovi