Orkestar priča priču: Četiri godišnja doba (recenzija)

AUTORICA: Jessica Courtney-Tickle
PRIJEVOD: Nikolina Židek
NAKLADNIK: Školska knjiga

Prvi prosinac smatra se klimatološkim početkom zime, dok se kalendarski smatra da zima počinje 21.12. Ove godine imamo sreće da nas je priroda počastila sa snijegom pa ćemo lakše objasniti djeci da je stigla zima.

Sami znate da prijelazi između godišnjih doba nisu uvijek tako jasni i vidljivi kao što je to ove godine.  "Kako to da je još jučer bila jesen, a danas je došla zima? Jučer sam išao u vrtić i danas idem u vrtić. Jučer je bilo oblačno i hladno, danas je također oblačno i hladno. Što se onda promijenilo?" Samo su neka od pitanja koja djeci prolaze kroz glavu u takvim slučajevima. Zato mlađoj djeci koncept godišnjeg doba često nije razumljiv jer vrijeme se ne mijenja uvijek na vidljiv i opipljiv način.
Ipak, svako godišnje doba ima svoja obilježja, a djeca ih lakše razumiju kad si ih vizualno mogu predočiti. Zato su slikovnice o godišnjim dobima neizostavna dječja "literatura". 

Trenutno nam je najdraža slikovnica na tu temu "Četiri godišnja doba" iz serijala "Orkestar priča priču". 

Iznimno bogate ilustracije pune boja i detalja prikazuju promjene koje se dešavaju u prirodi. Svako godišnje doba prikazano je na nekoliko stranica velikog formata, stoga će mališani imati puno materijala za proučavanje, a roditelji puno obilježja za pojašnjavanje. 

Također, na svakoj stranici je nacrtana nota čijim pritiskom zasvira isječak iz stavaka Vivaldijevih Četiri godišnja doba. Tako će djeca ovu knjigu moći doživjeti kroz više osjetila. Istovremeno, ovo je idealan način da djecu od najranije dobi upoznate s klasičnom glazbom.

Naša mala Tonka imala je godinu dana kada sam Juri poklonila ovu slikovnicu. I nju ova knjiga oduševljava čak i više nego Juru. Često je izvlači s police i traži da ju čitamo. Na svaku melodiju diže ručice u zrak i zapleše uz široki osmjeh na licu. Sada, u dobi od godine i pol uspijeva sa svojim malim prstićima pritisnuti "gumbiće", iako to nije lak posao. Naime, to nisu klasični gumbići s izbočenjima na kakve smo navikli u zvučnim slikovnicama. U ovoj knjizi gumbić je dobro sakriven u unutrašnjost korica stoga pritišćete samo crtež note na svakoj stranici nešto jačim pritiskom od očekivanog. 


Iako je spominjem tek na kraju, ova š fcyslikovnica sadrži i priču, lijepu priču. Ipak, priznajem da me tekst nije previše osvojio. Uz toliko detaljne ilustracije i divne melodije možda mi je čak i suvišan.

Pred kraj slikovnice djeca mogu saznati više informacija o skladatelju, kao i naučiti glazbene pojmove kao što su ritam, fraza tonalitet i slično.
Na zadnjoj stranici prikazani su svi stavci koji se mogu ponovno preslušati. Ispod svake oznake koju treba pritisnuti nalazi se i kratka uputa za slušanje ili opis stavka. 

Iz vlastitog primjera mogu reći da će ova slikovnica na jedan ograničeni način biti zanimljiva jako maloj djeci, dok će zbog svega što sadrži sigurno oduševljavati i osnovnoškolce. Možda će neke potaknuti i na glazbeno obrazovanje.

Mi ćemo idućih dana češće uzimati ovu slikovnicu s polica, pomno ćemo promatrati i opisivati slike jeseni i slike zime te uočavati razlike. Na taj način svoju djecu pripremam na dolazak zime.

Danas smo veseli jer je napokon pao snijeg. Kako je krenulo zadnjih godina već sam mislila da će uskoro netko morati napraviti slikovnicu o zimi, ali bez snijega... 

Tople preporuke za ovu slikovnicu koja će djeci biti zanimljiva i edukativna tijekom cijele godine! 

Primjedbe

Popularni postovi