PLANET ZOE - preporuke slikovnica (Interliber 2020)


Pip i Popi

Ovo su zapravo prave problemske slikovnice za najmlađe. Pip i Popi su po svojim osobinama tipični dvogodišnjaci i trogodišnjaci kojima najveći problem i dramu u životu čine svađa oko snjegovića, pad s romobila, lokvica zbog neodlaska na wc, puknuti balon, sladoled koji je pao na pod...
U njima ćete lako prepoznati svoje mališane, a djeca će od njih moći naučiti kako uspješno nadvladati te probleme. Slikovnice krase divne ilustracije Axella Schefflera, koji je u ovim knjigama i autor teksta. Pročitali smo ih većinu i sve su odlične, a kod kuće imamo slijedeće dvije:



Medo Bruno

Ove slikovnice još nismo čitali, ali su nam na popisu za kupovinu. Sudeći po videu objavljenom na facebook stranici Planet Zoe ove slikovnice su zabavne i interaktivne, idealne za male dječje prstiće i vježbanje fine motorike.

https://www.facebook.com/Knjizara.za.roditelje/videos/330288291553505/

Pino

Prije upoznavanja s ovim slikovnicama smatram da je važno upoznati autoricu. Marta Galewska-Kustra po zanimanju je logoped, radi kao docentica na Odsjeku logopedije u Varšavi, voditeljica je logopedskog kabineta u Łódźu te autorica edukativne serije slikovnica i društvenih igara o simpatičnom dječaku koji se zove Pino.

U ovoj seriji do sada su izdane slikovnice
1. veliki format:
- Pino uči govoriti (0+)
- Pino uči prve riječi (1+)
- Pino sastavlja rečenice (2 do 3+)
- Pino na ljetovanju - Izgovor glasova za predškolce (3 do 6 godina)
- Pino uči pripovijedati (3 do 6 godina)

2. manji format:
- Što radi Pino? (0+)
- Pino: igre gestama i glasovima (0+)
- Pino želi dobro jutro (0 do 3)
- Pino želi laku noć (0 do 3)

3. igre:
-Pino: Kamo to pripada?
-Pino: Što nedostaje?
-Pino: Što tu odgovara? 

4. knjiga logopedskih vježbi za djecu:
-Vježbamo izgovor s muhom Fe-fe

Kao što možete primijetiti, serijal Pino prati razvoj djeteta od najranije dobi pa do polaska u školu. Kroz ovaj serijal autorica se usmjerila na poticanje jezika i govora, razvoja rječnika i pripovijedanja. 

Vjerujem da ove slikovnice nisu osmišljene samo zato da se potaknu djetetove vještine, već da se potaknu i roditelji da te vještine svjesno potiču kod vlastite djece.

Neki nastavci su na našem popisu za ovogodišnji Interliber. U nastavku slijede fotografije slikovnica koje imamo kod kuće:

Fotografije slikovnica "Što radi Pino?" i "Pino: igre gestama i glasovima" možete pronaći u objavi "S kojim slikovnicama započeti čitanje":

Kastor


Kastor je idealna slikovnica za male majstore i majstorice koji uz simpatičnog Kastora i Frippea mogu naučiti: peći kolač, pobojati ormarić, sašiti pregaču, zamijeniti gumu na biciklu, posaditi grah, izraditi kutiju za alat i pritom naučiti puno novih pojmova. Detaljnije pročitajte u recenziji:
https://slikovnicarjura.blogspot.com/2020/08/kastor-serijal-slikovnica-recenzija.html?m=1


Također, Planet Zoe u ponudi ima i igru memorije s alatima i predmetima iz ovog serijala slikovnica:
https://www.planetzoe.hr/memory-igra-majstor-kastor/

Pettson i Findus


Prekrasne ilustracije pune detalja, zabavni i šarmantni likovi te zanimljive priče o njihovim zgodama, odnosu i pravom prijateljstvu. Mi kod kuće imamo dvije kartonske slikovnice iz zbirke o Pettsonu i Findusu namijenjene nižim uzrastima. Ostale knjige iz serijala namijenjene su starijoj djeci - većeg su formata, imaju više teksta, ali su i dalje pune velikih ilustracija na kojima se svaki put nešto novo može zamijetiti. Ako i vaše dijete obožava bogate ilustracije ovo je pravi serijal za vas!


Veliko pranje zuba u zoološkom vrtu


Izrazito zabavna slikovnica za sve ljubitelje divljih životinja i zoološkog vrta, ali i za sve one koji ne vole prati zube. Odlična priča i odlične ilustracije! Mi smo čitali posuđenu iz knjižnice pa nemam fotografije, ali ako vas zanima više možete je pogledati/poslušati na linku:
https://m.youtube.com/watch?v=8J6ERb7i0l0

Priče s voćne farme


Ovo su knjižice okretalice, sa svake strane je jedna priča. Zanimljive su i najmlađima, jer su vrlo jednostavnog teksta i jasnih ilustracija, iako su namijenjene početnim čitačima. Autorica je to zamislila ovako: dijete koje uči čitati neka na svakoj stranici pokuša pročitati rečenicu pisanu velikim tiskanim slovima, a roditelj čita ostatak teksta. To je poticajno ne samo djeci koja tek uče čitati, nego i djeci s teškoćama čitanja i pisanja.
Super je što se kratke rečenice mogu čitati i zasebno, kao priča za sebe, pa daju dobar primjer roditeljima kako malom djetetu prilagoditi tj. sažeti tekst. Također, na svakoj stranici sakrivena je žuta patkica, a traženjem vježbamo zapažanje i koncentraciju. 
Slikovnice uskoro izlaze iz prodaje i neće se više tiskati zato požurite po svoje primjerke.


Zečić Karlo


Još jedne slikovnice okretalice. Mi kod kuće imamo Dobro jutro, Karlo!/Laku noć Karlo! koje nažalost više nisu u ponudi, ali još uvijek možete nabaviti slikovnice iz istog serijala Gdje je Karlo?/Karlo ide u trgovinu. Donosim vam slike našeg naslova da dobijete uvid kako ove slikovnice izgledaju. Ono što me se posebno dojmilo je "priča unutar priče", odnosno dvije priče u jednoj. Naime, dok čitate o Karlu na ilustracijama se pojavljuju kokoš i pile koje, ako ih promatrate na svakoj stranici, pričaju svoju priču.


Nove pustolovine prijatelja 


Ova knjiga sadrži dvije priče i zbirku pjesama. Cijela knjiga prožeta je istančanim smislom za humor te citatima o prijateljstvu. Jer glavni likovi su pravi prijatelji koji sve proživljavaju zajedno pa tako kroz knjigu čitamo o njihovim dogodovštinama i pustolovinama! Trenutno je snižena jer se više neće tiskati i cijena je samo 50kn!




Primjedbe

Popularni postovi