Medo Tobi i Božić (preporuka božićne slikovnice za najmlađe)

AUTOR: Hartmut Bieber
NAKLADNIK: Forum d.o.o.

Medo Tobi i Božić idealna je slikovnica za djecu od 1 do 4 godine. Ako želite svoje mališane pripremiti za nadolazeće blagdane, upoznati ih s novim pojmovima ili ih prisjetiti kako je to bilo prošle godine, ova knjiga će vam u tome pomoći.

Pitate se zašto sam od svih božićnih slikovnica odabrala baš ovu?

Ova slikovnica iznimno mi je draga jer prikazuje detalje koji su dio božićne tradicije i moje obitelji. Tako na  ilustracijama nema komercijalnih "amerikaniziranih" božićnih detalja koji sve više ulaze i u naše običaje. Nisam protiv takvih noviteta, već samo želim naglasiti da ilustracije divno prikazuju običaje bliske našem podneblju. 

Tako ćete na ilustracijama pronaći:
- otvaranje prozorčića na adventskom kalendaru s čokoladicama
- pripremu božićnih keksića i kolača
- na adventskom vjenčiću upaljenu prvu svijeću
- prikaz božićnog sajma s drvenim kućicama/štandovima 
- kupovinu pravog bora
- okićeni bor, upaljene sve četiri adventske svijeće
- otvaranje poklona koji su ispod bora
- na kaminu postavljene jaslice sa Svetom Obitelji, Sveta Tri Kralja, pastirom i ovčicom
- kroz prozor se vidi i crkva tako da se prizor može povezati i s odlaskom na polnoćku. 


Ilustracije Hartmuta Biebera veoma su jasne i konkretne stoga će na njima i najmlađi čitatelji brzo prepoznati stvari iz svoje okoline. A istovremeno su pune detalja koje će djeca otkrivati, komentirati, a samim time i učiti nove pojmove. 

Kad me netko pita koje su idealne slikovnice za širenje rječnika djece u dobi od 1 do 4 godine - moj odgovor je uvijek Medo Tobi, najviše zbog ilustracija, detalja i tematskih naslova. 
Moji malci ga obožavaju, posebno Jura koji je uz ove slikovnice naučio iznimno puno pojmova i razvio ljubav prema slikovnicama, ali i ljubav prema detaljima. 

Mana ove slikovnice definitivno je njezin tekst. Tekst je nepovezan, ne priča priču već samo imenuje situacije sa slika. Povremeno se pojavljuju i djeci neprilagođene jezične konstrukcije.
Koliko god su ilustracije poticajne, toliko tekst nije. Ali ovoj slikovnici tekst nije potreban - zato nemojte trošiti vrijeme na njega. Opisujte i komentirajte slike, istražujte ih sa svojim djetetom, povezujete ih s vašom okolinom, smislite vlastitu priču i uživat ćete u ovoj slikovnici. 

I jako mala djeca koja tek usvajaju pojmove o svijetu oko sebe i uče prve riječi vole znati što se oko njih događa. U ovo vrijeme dešavaju se promjene koje nije loše objasniti najmlađima jer se njihova okolina naglo mijenja. Odjednom će djeci poznate ulice postati ukrašene i blještave, a onda će svi ti ukrasi jednog dana ponovno nestati. 

Usvajanjem novih pojmova pripremite svoju djecu na najljepše doba godine i oni će još više uživati u njemu!

Primjedbe

Popularni postovi