IBIS GRAFIKA - preporuke slikovnica (Interliber 2020)

Pripovijest o mišu koji nije imao sanjke


Još jedna od priča u koje sam se odmah na prvu zaljubila tako da uskoro očekujte i opširniju recenziju! Ovo je topla zimska priča puna prekrasnih opisa pejzaža zbog kojih ćete imati osjećaj kao da ste i vi, zajedno s mišem i kornjačom, u šumi posutoj snijegom. A tek ilustracije. Toliko jednostavne, a istovremeno savršeno prikazuju šumu zimi i snijeg koji svjetluca. A tek priča, topla i poticajna, o međusobnom pomaganju. 


Kiosk

Priča koja potiče na razmišljanje, zanimljiva i djeci mlađe dobi zbog šašavog zapleta. A tek divne koloristične ilustracije... 
Koliko je ova slikovnica super pročitajte u recenziji, da se ne ponavljam. Na našem je popisu za kupnju, jer smo do sada čitali slikovnicu iz knjižnice. U recenziji možete pronaći fotografije ove slikovnice:

Mamin zmaj

Dirljiva slikovnica o odnosu djeteta i majke, ali i o odrastanju. Slikovnica uz koju ćete moći objašnjavati djetetu zašto se roditelji nekad ljute, zašto nekad viču. Mene svaki put dirne i na kraju rasplače. Također nam je na popisu jer ju želimo imati kod kuće i iznova joj se vraćati. U recenziji možete pronaći fotografije ove slikovnice:

Kako prestrašiti čudovište

Ovo je slikovnica za stariju djecu, po mojem mišljenu od 5 godina na više. Na čitanje su me privukle divne ilustracije, a priča mi je simpatična. Govori o istjerivanju čudovišta koje se skriva ispod kreveta, kao dobra alegorija naših strahova s kojima se trebamo nositi i suočiti - ako ne sami, onda uz pomoć drugih. A možda nam drugi pokažu kako da ih sami istjeramo? 


Mali majmun u velikoj brizi

Nama jako draga slikovnica kojoj se često vraćamo. Odlična i za skroz malu djecu. Više pročitajte u recenziji:

Najotmjeniji div u gradu

Diva Juru također često čitamo. Ovo je prekrasna priča o nesebičnom dijeljenju s drugima koji su u potrebi. Ispričana tako jednostavno i prilagođeno djeci. Onako kako to samo Julia Donaldson zna. 


Skučena kuća

Prva slikovnica Julie Donaldson koja je nastala iz poznate pjesme. Priča je to o starici kojoj se njena kuća čini premala pa zatraži pomoć od starca koji joj savjetuje da u kuću pozove životinje. Zašto joj je starac baš to savjetovao i koja je pouka saznat ćete u slikovnici čiji je tekst također u stihovima. Slike nažalost nemam jer smo ju čitali dok blog još nije bio u planu, ali zato stavljam link za video:

Grubzon

Vjerojatno najpoznatija slikovnica Julie Donaldson. O pametnom mišu koji nadmudruje druge životinje životinje koje ga žele pojesti. Izrazito zabavna slikovnica, nekoliko puta posuđena u knjižnici. Također nemam fotografije, stoga slijedi link za video:

Zog

Jura je jedan mjesec imao fazu kad su ga jako zanimali zmajevi pa smo u knjižnici dobili preporuku za ovu slikovnicu. 
Ovo je knjiga za sve male ljubitelje zmajeva i one koji će to tek postati. A uz ovu slikovnicu zmajevi se lako zavole. Priča prati zmajeve kroz njihovo školovanje, iz teksta u stihovima saznat ćete što u svakom razredu zmajevi moraju naučiti i jesu li u tome uspješni. A onda se pojavi i princeza... Neću vam više otkriti, ali priča je jako lijepa, a ima i nastavak. O nastavku vam ne mogu još pisati jer ga nismo čitali, ali planiramo. 
Nisam pronašla video na hrvatskom, stoga slijedi na engleskom:

Krtek 

Ovu slatku malu kartonsku slikovnicu kupila sam prije 2 godine na Interliberu, kad je Jura još bio beba. Mene vraća u djetinjstvo jer smo crtiće o Krteku često gledali u vrtiću. Uz pomoć ove slikovnice djeca će naučiti dane u tjednu jer se opisuje što svakog dana Krtek radi. Također, uz pomoć ilustracije oluje mi smo Juri dok je bio mali objašnjavali što je to kiša i grmljavina. I dugo smo kad bi kišilo govorili da nam stiže Gospa Oluja. 


Priče iz žirove šume

Od četiri slikovnice iz ovog serijala pročitali smo sve, a kod kuće imamo dvije i jako ih volimo! Slikovnice su manjeg formata i na svakoj stranici pojavljuju se prozorčići za otvaranje. Ja osobno nisam baš zadovoljna prijevodom, ali ilustracije su super, prozorčići zabavni pa ih često čitamo!


Lokomotiva

Još jedna slikovnica koju planiramo ovaj tjedan kupiti i uvrstiti u našu kućnu biblioteku. Prošle godine listala sam ju na Interliberu i na kraju je ipak nisam kupila. Ove godine to planiram ispraviti. Neću pisati koliko je super i kako je odličan tekst i dobar prijevod, to možete pročitati u odličnoj recenziji Bibliovčice, zahvaljujući kojoj smo i saznali za ovu slikovnicu:

Primjedbe

Popularni postovi