NE! (recenzija)

TEKST I ILUSTRACIJE: Marta Altes
PREVODITELJICA: Jelena Pervan
NAKLADNIK: Evenio


Ova slikovnica oduševljava svojom jednostavnošću i humorom. Simpatična i zabavna djeci, a poučna i poticajna roditeljima 
Zar ne bi trebalo biti obrnuto? U ovom slučaju - Ne! 

Priča je ovo o nestašnom psiću kojem vlasnici toliko često govore Ne! da je pomislio da je to njegovo ime. 


Poznato? Meni itekako je! 

U trenucima kad naša djeca istražuju, promatraju naše reakcije i isprobavaju do koje mjere se nešto smije, jako lako se uđe u zamku pa se djeci neprestano govori "ne, ne smiješ, nemoj, rekla sam ti ne....". 
A mi smo roditelji onda šokirani što dijete ne reagira na naš "ne!". Ako dijete previše puta čuje istu riječ vjerujem da mu ta informacija postane redundantna, kao neki višak koji čuje u govoru. Ili se pak prečesto osjeća kao krivac jer sve što želi raditi ne bi smio činiti. 


Zato ova slikovnica potiče roditelje na razmišljanje. U nestašnom psiću brojni će prepoznati vlastitu djecu, a u njegovim vlasnicima prepoznat će sebe. 


Meni na kraju ove odlične slikovnice nedostaju savjeti za roditelje - kako smanjiti "ne",  a  uspješno postaviti granice svojem djetetu, kako reći ne, a pritom smanjiti negativni utjecaj na djetetovo samopouzdanje. Smatram da bi takva nadopuna bila itekako vrijedna, pogotovo jer je ekipa iz Evenia okupila odlične stručnjake koji rade na poticajnim slikovnicama za djecu i roditelje. 

Što se djece tiče, slikovnica će biti zabavna najmlađim čitateljima jer je krase jednostavne ilustracije i kratak, duhovit tekst. Djeca se vole uključivati u čitanje slikovnice pa će na gotovo svakoj stranici malom psiću moći reći "ne!". Jura i Tonka jako se užive u svoju ulogu tijekom čitanja pa podignu prstić u zrak i kroz smijeh govore "ne, ne i ne!".

Ova knjiga bit će odlična i za djecu koja počinju čitati jer su na svakoj stranici kratke rečenice, većinom pisane u kombinaciji velikih i malih tiskanih slova. Dio rečenica je i "ispravljeno" što mojim školarcima na poslu bude jako duhovito, posebno zato što njihove zadaće često budu prepune ispravaka od strane učitelja/ice.

Slikovnicu volim čitati i s jednom korisnicom s poremećajem iz spektra autizma (PSA). Naime, djeca i osobe s PSA često slabije razumiju socijalne interakcije, ne mogu pretpostaviti što druga osoba želi postići određenim ponašanjem, što misli kada nešto kaže, teško razumiju šali li se netko ili misli ozbiljno. Navedena sposobnost pripisivanja mentalnih stanja (kao što su želje, namjere, vjerovanja, emocije...) sebi i drugima naziva se teorija uma. Djeci kojoj je to teško, bit će teško razumjeti zašto psić misli da se zove Ne! i koje je zapravo njegovo ime, stoga je ovo odličan materijal za uvježbavanje teorije uma, ali i općenito za razvoj povezivanja i zaključivanja kod djece niže kronološke dobi.


Ako su i vaša djeca obožavatelji malih dlakavih prijatelja sigurna sam da će im se ova slikovnica svidjeti. Mi je od srca preporučujemo! 🥰

Primjedbe

Popularni postovi