MOJ TATA ZEKO (recenzija + savjeti za čitanje)

NAPISAO: Zoran Maljković
ILUSTRIRAO: Marko Jovanovac
NAKLADNIK: Mozaik knjiga


Kad sam se prvi put susrela s ovom slikovnicom, iz naslova nisam mogla dovoljno dobro procijeniti o čemu će ona govoriti.
Možda o maskotama ili maškarama? O zečjoj obitelji? Ili možda o vještici koja će pretvoriti jednog tatu u malenog zeca? A možda je tata glumac koji glumi zeca u dječjoj predstavi? Ideja je bilo mnogo pa smo Jura i ja jednostavno morali pročitati knjigu kako bi saznali tko je taj tata zeko.

SAVJET
Pokušajte prije čitanja nove slikovnice na temelju naslova i korica odgonetnuti temu slikovnice. 

Na taj način:
  • potičete djetetovu maštu i kreativnost
  •  vježbate opisivanje
  •  razvijate predviđanje
  •  pomažete djeci u donošenju zaključaka (npr. ako su na koricama nacrtane domaće životinje, mala je vjerojatnost da će priča biti o lavovima). 
Ova navika važna je kasnije za početno čitanje. Djeca u čitanju teksta često preskaču naslov jer ga ne smatraju informativnim. A zapravo iz naslova možemo puno saznati o samome tekstu. Naime, lakše je pročitati tekst ako okvirno možemo naslutiti temu o kojoj ćemo čitati. 

Također, djeca kojoj usmjeravamo pažnju na naslov slikovnica počet će ranije pokazivati interes za nazive pojedinih slova. Ipak su slova najljepša u naslovima.

Vratimo se na slikovnicu.

Kroz simpatičnu, veselu, na momente šaljivu i nadasve pitku priču obrađuju se važne i prije svega aktualne teme. 

Ovu priču pripovijeda dječak čiji je tata po zanimanju profesor hrvatskog, ali je trenutno nezaposlen, tj. ne radi u struci. Da prehrani svoju obitelj, otac radi svakojake poslove. Između ostalog, u jednom trgovačkom centru zaposlili su ga kao uskršnjeg zeku. Nakon prvog dana otac je primijetio da imaju i dječje kostime pa je pozvao sina da mu se pridruži. Što se dalje dogodilo morat ćete saznati čitajući slikovnicu :) 


Po mojem mišljenju, ova slikovnica bit će idealna za djecu kasne predškolske kao i školske dobi. 
Gubitak posla teško prihvate odrasle osobe, a još teže djeca. Pogotovo kada manjak financija utječe na funkcioniranje i način življenja jedne obitelji. Drago mi je što sam otkrila slikovnicu koja govori o tome. 
Oni čije su se obitelji nažalost našle u sličnoj situaciji moći će se poistovjetiti s likovnima iz slikovnice, a ostali će se kroz ovu priču upoznati s problemom nezaposlenosti. Ako ne znate kako s djecom započeti razgovor o toj temi, čitanje ove slikovnice dobar je početak. 
U ovoj knjizi me oduševilo što se kroz dječakovo usputno i zabavno pripovijedanje ističe toliko važnih informacija, prenose se divne poruke:
  • da nakon razočaranja ne treba odustati
  • da ni jedan posao nije manje vrijedan i ne treba nam biti ispod časti
  • kako čak i posao koji nam se čini izrazito jednostavan (kao npr. posao uskršnjeg zeca u trgovačkom centru) zapravo zahtijeva puno truda, što je još jedna potvrda kako ne treba nikoga podcjenjivati. 
Također, ova slikovnica govori:
  • o trudu i žrtvi jednog oca da prehrani svoju obitelj
  • o odnosu oca i sina
  • o važnosti pomaganja drugima
  • kako se dobro dobrim vraća
  • kako su osobe s invaliditetom jednake kao i mi, istih ili sličnih interesa, samo ih trebamo upoznati i dozvoliti im da nam to pokažu. 
Ilustracije Marka Jovanovca odlično upotpunjuju tekst. Vidi se da su autori već uhodani dvojac budući da im je ovo treća zajednička slikovnica.
Ilustracije su vesele, koloristične i dinamične, mene čak podsjećaju na Cartoon Network animirane serije koje sam gledala u osnovnoj školi. 

Ovu odličnu slikovnicu toplo preporučujem! Mene je potaknula da uskoro svakako pročitam "Ured za izgubljene stvari" kao i "Zašto ne volim proljeće" - već ranije naslove ovih autora.




Primjedbe

Popularni postovi