ŠTO JE ŠTO? Kod liječnika (recenzija i aktivnost nakon čitanja)

Da nam se jesen vrtoglavom brzinom približava podsjetili su me, između ostalog, šmrkavi nosići mojih malaca, kao i povišena temperatura koju već nekoliko dana mjerimo i snižavamo.

Nije bitno je li to zbog nadolazeće jeseni, polaska u vrtić ili nečeg trećeg. Bitno je da smo napokon naučili ispuhati nos, ali i da smo pronašli slikovnicu koju zadnjih dana neprestano čitamo.

"ŠTO JE ŠTO? Kod liječnika" nova je slikovnica s prozorčićima izdavača Forum Zadar. 

Jura, koji se već dugo boji doktora te je ranije odbijao slikovnice na tu temu, oduševljen je ovom slikovnicom. Već nekoliko dana odabire je za čitanje prije spavanja. Kad god primijeti da sam slobodna kaže "mama ajmo čitati "Kod liječnika". A onda dok se ja bavim kućanskim poslovima pronalazim ga kako sjedi na podu ili kauču i ponovno lista slikovnicu te proučava ilustracije. 

Meni se ova slikovnica svidjela jer prikazuje više situacija u kojima se dijete može naći prilikom posjete liječniku.

Tako su u slikovnici jednostavnim ilustracijama prikazani:
  • pregled pedijatra (slušanje srca i pluća stetoskopom, pregled uha i grla) 
  • pregled trbuha ultrazvukom
  • stavljanje zavoja na iščašeni zglob
  • vađenje krvi
  • odlazak u ljekarnu
  • sistematski pregled (mjerenje visine, težine) 
  • cijepljenje
  • ispitivanje sluha i vida
  • pregled okuliste i odabir naočala
  • pregled stomatologa
I sve to je još nadopunjeno prozorčićima.

Slikovnica ima dosta teksta jer je svaka ilustracija opisana. Na vama je hoćete li čitati čitavi tekst ili ćete svojim riječima djetetu opisati slike. Naravno, navedeno ovisi i o dobi djeteta. 
Pozitivno je što je tekst napisan velikim tiskanim slovima pa će ga moći čitati i djeca koja su tek naučila čitati. 


AKTIVNOSTI NAKON ČITANJA
U savladavaju straha od doktora uvelike može pomoći igra uloga. Ako kod kuće nemate liječnički set za igru možete ga izraditi sami. 

Stetoskop možete napraviti od starih slušalica i kartona, kao što smo to mi učinili. Ili kao što savjetuju na kraju slikovnice - od obruča za kosu, trake i kartona. 

Neka stara bijela košulja ili majica postane doktorska kuta. 
Zašto je važno imati bijelu kutu? Zato što su psihološka istraživanja pokazala da djeca bijelu kutu povezuju s osjećajem boli i nelagode pa se upravo zato često od najranije dobi boje liječnika, odnosno osoba u bijelim kutama. 

Od starih krpa ili gaza možete napraviti zavoje, a od papira izrežite flastere. Kutijice od kinder jaja i šareni bombončići postat će tablete. Nama je kutija za alat poslužila kao liječnička torba. Budite kreativni i smislit ćete još puno zabavnih rekvizita. 


Djeca ponekad više uživaju u izradi igračaka nego u igri koja slijedi. A i izrada igračaka je zapravo igra - i to igra koja potiče razvoj kreativnosti, mašte i fine motorike. 

Igranje i čitanje slikovnica... Nije li to zapravo bit djetinjstva? Uživajte! 










Primjedbe

Popularni postovi