POTRAGA (RECENZIJA + AKTIVNOSTI NAKON ČITANJA)

Kad sam prvi puta primila u ruke slikovnicu "Potraga" Manuela Šumberca, privukla me iz više razloga:

  • zbog umirujuće bjeline na naslovnici (volim snijeg) 
  • zato što volim čitati domaće autore
  • jer izuzetno cijenim kad tekst i ilustracije potpisuje isti autor
  • zato što slikovnice o psima doživljavam zabavnima
  • jer volim slikovnice s manje teksta, u kojima su ilustracije te koje dominantnije pričaju priču. 


Ovo je slikovnica o psu koji je nemiran izašao iz svoje kućice te je krenuo užurbano kružiti po dvorištu. Onda je počeo nešto tražiti kopajući rupe u zemlji. Polako mu se, u kopanju i potrazi, pridružuju i ostali psi iz susjedstva. 




Što god bi psi pronašli i iskopali, to nije bilo ono što je glavni lik tražio. Što točno pas traži i je li to na kraju pronašao saznat ćete čitajući ovu zanimljivu slikovnicu koja nam između ostalog govori o zajedništvu, suradnji i međusobnom pomaganju. 




Nemojte dozvoliti da vas "prevari" oskudan tekst pa da pomislite kako je ovo knjiga za najmlađe. 

Upravo suprotno, da je više teksta izgubila bi se ljepota i posebnost ove slikovnice. Tako će ovu priču na pravi način razumjeti djeca predškolske dobi (4+), dok će mlađi više uživati u proučavanju ilustracija i veselit će se svakoj novoj rupi, iskopanom predmetu i novom psiću koji odluči pomoći.

AKTIVNOSTI NAKON ČITANJA

Iako tome nije namijenjena, ova slikovnica idealna je za poticanje grafomotorike, budući da je autor nacrtao jasne linije, odnosno pseće tragove u snijegu koji nam pokazuju kojim putem su se psi kretali. 

Jer, osim pisanjem, grafomotoričke vještine moguće je poticati povlačenjem prstića po nacrtanim linijama, oponašajući tako pokrete pisanja. Pritom je važno, odmah od samog početka, djetetu osvještavati pravilan smjer pisanja - neka uvijek prstić ili olovku pomiče odozgo prema dolje, s lijeva na desno. Prstić možete zamijeniti i figuricom psića koju će također u pravilnom smjeru povlačiti po podlozi. 




Aktivnost je moguće proširiti tako da posudu ili tanjur napunite brašnom/palentom/grizom/pijeskom pa linije iz slikovnice pokušajte precrtati na novu podlogu ostavljajući tragove.Također, navedene linije dijete na kraju može pokušati precrtati i na papir. 





Nadalje, ovom slikovnicom možete potaknuti vaše dijete na:
  • brojanje (psećih koraka, pasa koji sudjeluju u potrazi i predmeta koje su iskopali) 
  • opisivanje pasa (mali, veliki, mršavi, debeli, dugodlaki, kratkodlaki, jednobojni, šareni...) 
  • određivanje njihovih pasmina (pronađite fotografije pasmina na internetu i pokušajte, uočavanjem zajedničkih obilježja, s djetetom odrediti koje su pasmine nacrtane). 

Za kraj, evo ideje za našu najdražu aktivnost:
  • sakrijte predmete ispod deka i popluna pa "kopajte" rupe i tunele po krevetu oponašajući psiće - smijeh je zagarantiran! 

Toplo preporučujem ovu slikovnicu i iznimno me veseli što je izdavač Profil najavio da je u pripremi novo djelo Manuela Šumberca. S nestrpljenjem iščekujem :)

Primjedbe

Popularni postovi