BOJAŽLJIVA SOVA (recenzija)

Od kad sam na Facebooku otkrila stranicu Shtorija pomno pratim sve novosti. Zašto?

Zato što se divim autorici slikovnica na odvažnosti i hrabrosti jer se upustila u ostvarivanje vlastitog sna - da njene priče za djecu postanu slikovnice. I to one klasične, koje se listaju i čitaju u roditeljskom krilu! I još k tome u vlastitoj nakladi. 

Nadalje, Sarah Stručić nije izdala jednu slikovnicu, onako za početak, nego cijelu zbirku priča naziva "Male životinjske priče" koja se sastoji od čak pet slikovnica:
Bojažljiva Sova
Deva ide na Sjeverni pol
Lasta bez pamćenja
Kaos kod Svinje
Dabar sa zuboboljom. 

Zar to nije vrijedno divljenja? 

Mi za početak čitamo Bojažljivu Sovu, a želja mi je s vremenom sve nastavke uvrstiti u našu kućnu biblioteku. 


Bojažljiva Sova jako nam se svidjela. Kao što je sama autorica na svojoj web stranici napisala ovo su basne u stihovima pa slikovnicu krase melodični stihovi i važne pouke.

Ovo je priča o sovi koja nije znala letjeti i njenom prijatelju kosu koji joj je donosio hranu i pomagao joj. 


Ali jednog dana kos se nije pojavio pa je sova odlučila pobijediti svoj strah i pronaći ga. Što se dalje odvijalo saznat ćete čitajući ovu slikovnicu :) 

Ne smijem zaboraviti spomenuti ljupke ilustracije Nejre Turčinović koje odišu toplinom i odlično nadopunjavaju stihove. I upravo je ta toplina osjećaj koji se javlja tijekom čitanja ove priče i ostaje još neko vrijeme u srcu. 

Najviše me se dojmilo što je cijela priča ispričana jednostavnim, djeci primjerenim jezikom, a istovremeno progovara o tako bitnim temama - o pravom prijateljstvu, odvažnosti, hrabrosti, izlasku iz zone ugode, žrtvovanju zbog druge osobe, međusobnom pomaganju.

Smatram da je ovo odlična slikovnica za dvogodišnjake koji u toj dobi polako počinju pratiti tijek priče. A sigurna sam da će se svidjeti i starijoj djeci, kao i roditeljima. 

Želja mi je spomenuti i najdraži dio slikovnice. To je kad sova uzme knjige u ruke ne bi li saznala informacije o tome kako letjeti. U današnje vrijeme kad su nam skoro sve informacije dostupne preko Google-a često zaboravimo da su knjige puno vredniji izvor znanja i informacija. Nadam se da ću to usaditi svojoj djeci.

Za kraj - podržimo naše autore, kupujmo hrvatsko!



Primjedbe

Popularni postovi