ŠTO JE BUBAMARA ČULA NA MORU - recenzija + savjeti za čitanje

 "Što je bubamara čula na moru" novi je, četvrti po redu nastavak iz serijala slikovnica o obožavanoj Bubamari (do sada su u nakladi Profila izdani nastavci "Što je bubamara čula" "Što je bubamara čula ovaj put" i "Što je bubamara čula na odmoru")


Zabavni tekst u stihovima poznate Julie Donaldson te vesele i simpatične ilustracije Lydie Monks krase ovu ljetnu slikovnicu. A tek odličan prijevod Ozrena Doležala! To je priča za sebe, doslovno! 

Upravo je prvi nastavak "Što je bubamara čula" "kriv" što sam u slikovnicama počela obraćati pažnju na imena prevoditelja. Naime, nisam mogla vjerovati da je slikovnica toliko dobro prevedena i prepjevana, da se gotovo nigdje ne gubi rima, kao ni ritam ni dinamika ove priče u stihovima. Ubrzo smo Jura i ja čitali i ostale nastavke Bubamare, pa zatim "Miša lavljeg srca" te "Vjeverice svađalice", koje je također preveo Ozren Doležal. I svaki put nas je oduševio. 

Kao i u prijašnjim nastavcima, i u ovoj Bubamari zadržan je odličan prijevod i prepjev koji prati ilustracije i koji se lako pamti. 

Važno je naglasiti da je svaki nastavak ovog serijala samostalna priča, tj. nije bitno kojim ih redoslijedom čitate. Tako da, ako do sada niste čitali Bubamaru, slobodno možete započeti s najnovijim morskim nastavkom. 


Kao i do sada, zaplet ove slikovnice čine već poznati pljačkaši Kršni Krešo i Šašavi Saša, koji su smislili genijalan plan - ukrasti sireninu kosu. Njihov naum ponovno je čula mudra bubamara koja će ih, i ovog puta, uz pomoć morskih životinja, pokušati spriječiti.


Ako tražite slikovnicu koja se može čitati od rođenja do osnovne škole - ovo je slikovnica za vas! 


KAKO ČITATI BUBAMARU DJECI RAZLIČITE DOBI

1.) OD ROĐENJA DO 18. MJESECI 

Male bebe će ovoj slikovnici privući ritmični stihovi i mnoštvo rime. Djecu od najranije dobi zabavljaju melodični stihovi, iako još ne razumiju većinu riječi koje im čitate. Također, pažnju najmanjih čitatelja sigurno će zaokupiti vesele i koloristične ilustracije.

Između 9. i 12. mjeseca počnite bebi obraćati pažnju na životinje. To činite pokazujući prstom na ilustracije i oponašajući njihovo glasanje (npr. glasanje galeba, morskog lava, dupina), kao i kretnje ostalih životinja (lupkanje rakovim kliještima ili kitovim repom, otvaranje ustima kao riba). U toj dobi bebe počinju sve više imitirati roditeljske pokrete, onomatopeje i druge zvukove te postepeno usvaja prve riječi.


 2.) OD 18. MJESECI DO 3 GODINE

Ovo je razdoblje intenzivnog razvoja djetetovog rječnika. Stoga, nakon čitanja, svakako s djetetom razgovarajte o slikovnici. Postavljajte mu pitanja o onome što ste malo prije pročitali, tj. o radnji priče. Također, zajedno promatrajte ilustracije, obratite mu pažnju na zanimljive i šaljive detalje i objasnite mu pojmove sa slika koje ne razumije. Dozvolite da i ono vama postavi pitanje. Razvojno se očekuje da djeca intenzivnije počinju postavljati pitanja svojim roditeljima između 2. i 3. godine, polako ulazeći u fazu "tisuću zašto". Stoga, naoružajte se strpljenjem i budite spremni odgovarati na njih nebrojeno mnogo puta. Nemojte zaboraviti da ste u ovoj dobi vi djetetu glavni izvor informacija. 

 

3.) OD 3 DO 5 GODINA

U ovom periodu i dalje nastavljamo s "dijaloškim čitanjem slikovnica", odnosno već ranije spomenutim razgovorom o slikovnici, radnji, ilustracijama.

Redovitim čitanjem iste priče djeca će početi pamtiti najdraže i najzvučnije stihove te ih samostalno recitirati. Za početak, dozvolite djetetu da samo dovrši stihove na temelju rime tako da zastanete tijekom čitanja kako bi mu dali prostor da se uključi: 

"Ali tada, svakom od njih, bubamara mala
na uho ideju šapne koja na um joj je _______"

Upravo prepoznavanje rime, kao i njeno samostalno osmišljavanje jedna je od prvih vještina fonološke svjesnosti - sposobnosti za koju očekujemo da će se razviti u predškolskoj dobi, a koja je jedan od preduvjeta za uspješno usvajanje čitanja u školskoj dobi. 


Između 3. i 5. godine, intenzivnije se razvija i kognitivna sposobnost koju još nazivamo i "teorija uma". To je sposobnost koja nam omogućava razumjeti kako se druge osobe osjećaju te zaključiti što drugi misle, žele, vjeruju. Također, omogućava nam objasniti i predvidjeti ponašanja drugih. Stoga, razgovarajte s djecom o emocijama životinja - kako se one osjećaju kad im bubamara priopći plan pljačkaša, a kako kada ih uspješno otjeraju. Potaknite ih da pokušaju zaključiti što Kršni Krešo i Šašavi Saša misle i žele u određenim situacijama (Što misle da je u njihovoj vreći, a što je zapravo unutra?; Što misle tko leži na stijeni, a tko se zapravo tamo nalazi?; Je li to stvarno stijena ili nešto drugo?; Što oni misle da režu škarama, a što zapravo režu?; Što žele postići krađom sirenine kose?...) 


4.) OD 5 DO 7 GODINA

U ovoj dobi djeca su puno ravnopravnija u čitanju i više će se koncentrirati na sadržaj teksta i njegovu duhovitost. Samostalno će zamijetiti i zabavne detalje na ilustracijama, kao i šašave odjevne kombinacije već znanih pljačkaša. Budući da autorica Lydia Monks u svojim ilustracijama koristiti tehniku kolaža, simpatično nadopunjujući crteže izrezanim dijelovima papira, tkanina ili fotografija, ove ilustracije mogu nadahnuti male čitače da se i sami okušaju u takvoj vrsti likovnog izražavanja.


Djeca u ovoj dobi vole prepričavati priču, opisivati slike i povezivati sadržaj s događajima iz vlastitog života, drugim slikovnicama ili pogledanim crtićima. Ako djeca u ovoj dobi još nisu počela usvajati slova, potaknite ih na to. Pogotovo na velika tiskana slova u naslovu.

Na kraju, nemojte zaboraviti s djecom razgovarati i o odgojnim aspektima ove slikovnice - koliko je važno zajedništvo; kako se mudre ideje mogu ostvariti međusobnom podrškom i suradnjom; napomenite da negativno ponašanje nosi i negativne posljedice.

Jura i ja vam od srca preporučujemo ovu slikovnicu. Ako tek idete na more ili ste već bili na moru, ako ostajete na kontinentu, ali želite čitati o morskoj tematici - ova slikovnica je uvijek odličan odabir! 


Primjedbe

Popularni postovi