MOJA TUTA

Prva problemska slikovnica koju smo uvrstili u našu biblioteku bila je „Moja tuta“ autorice Leslie Patricelli u nakladi Mozaik knjige. Do sada se pokazalo da se Juru uz pomoć slikovnica jako dobro može pripremiti na različite životne situacije. Stoga sam prelistala dosta slikovnica na temu odvikavanja od pelena, što u knjižarama, što u knjižnici. Najviše mi se svidjela upravo ova slikovnica, a i Jura je na prvu odlično reagirao pa joj se i dalje često vraćamo. 


Kao što i sam naslov upućuje, ovo je slikovnica o odvikavanju od pelena, tj. o prihvaćanju tute. Autorica ovu temu prikazuje na simpatičan i vrlo jednostavan način.

Upravo ta jednostavnost oduševljava i glavni je adut ove slikovnice. 

Kako i zašto? 

1. JEDNOSTAVNOST ILUSTRACIJA

  • Na svakoj stranici prikazan je dječak u peleni naslikan na jednobojnoj podlozi jarkih boja bez drugih detalja. 
    • Jednobojna podloga na prvu može djelovati dosadno, no boja podloge se kroz slikovnicu mijenja čime se postiže vesela i zaigrana atmosfera  
    •  Izostanak detalja (kao što su igračke, leptiri, bubamare, sunce i oblaci) kojima se slikovnice često dodatno ukrašavaju omogućava djetetu da se usmjeri na samu bit priče - proces odvikavanja od pelena.
  • Iako su ilustracije jednostavne, izrazito dobro prikazuju djetetove emocije: premišljanje, nesigurnost, dosadu, umor, iščekivanje, iznenađenje i sreću – spektar emocija s kojima se dijete susreće prilikom odvikavanja od pelena. Radi se o emocijama koje u ranoj dobi dijete najčešće još ne zna imenovati, ponekad čak ni razumjeti. Ova slikovnica može mu u tome pomoći. 

2. JEDNOSTAVNOST TEKSTA

  • Skoro svaka slika popraćena je kratkom rečenicom ili pitanjem usko vezanim uz promišljanja o tuti (npr. Da idem na tutu?). Na ovaj način dijete se ne opterećuje dugim, jezično zahtjevnim rečenicama ili pričom složene radnje, već ga se ponovno usmjerava na samu bit priče.

SAVJET:

  • Ukoliko vaše dijete ipak bolje reagira na opširnije opise, na temelju slikovnog predloška ove slikovnice možete osmisliti vlastitu priču (npr. Bio jednom jedan dječak imenom Jura koji je jednog jutra jako trebao piškiti, a nije bio siguran želi li piškiti na tutu...).

Ako tražite slikovnicu uz koju će Vaše dijete shvatiti samu srž problema, a koja će istovremeno biti vesela i zanimljiva, ovo je knjiga vas. 

Priča je jednostavna, kratka, realna i što je najvažnije, svako dijete bi se s njom moglo poistovjetiti. 

Zbog već spomenute jednostavnosti slikovnica je primjerena i za djecu niže kronološke dobi (<2 god), a zbog simpatičnosti ilustracija te odličnog prikaza emocija, svidjet će se i starijoj djeci. 

Iako ju već dulje vrijeme imamo u kućnoj biblioteci i dalje joj se volimo vraćati. Kao i ostalim slikovnicama iste autorice u izdanju Mozaik knjige.



Primjedbe

Popularni postovi