MALI MAJMUN U VELIKOJ BRIZI (recenzija + savjeti za čitanje i učenje)

AUTOR: Julia Donaldson
ILUSTRACIJE: Axel Scheffler
NAKLADNIK: Ibis Grafika


Jučerašnji posjet zoološkom vrtu potaknuo nas je da ponovno pročitamo ovu nama dragu slikovnicu. 

Priča je to u stihovima o majmunčiću koji je izgubio mamu i leptiru koji mu pokušava pomoći da je pronađe. Iako se leptir silno trudi, stalno dolazi do nesporazuma. Zašto nastaju ti simpatični nesporazumi saznajte čitajući ovu slikovnicu.




Ovo je još jedna od slojevitih slikovnica koje nas toliko toga mogu naučiti, a koja će biti zanimljiva djeci različite dobi. 

1.) OD ROĐENJA DO 2. GODINE

Bebe i mala djeca uživat će u ritmičnim stihovima i rimi, kao i u kolorističnim ilustracijama. Od svih ilustracije Axela Schefflera s kojima sam se do sada susrela, najdraži su mi upravo ovi prikazi tropske šume i njenih stanovnika.

Dok su klinci još jako mali ne morate svaki puta čitati tekst. Nekada samo listajte slikovnicu i oponašajte životinje, ali nemojte ih zaboraviti i imenovati s ciljem širenja rječnika.

Ovo je slikovnica uz koju vrlo rano možete postići da i bebe sudjeluju u čitanju. Naime, nakon što potraga za mamom započne, svako okretanje stranice započinje riječima "Ne, ne, ne!". Budite energični u čitanju te pokazujte bebi i kažiprstom gestu "NE". Između 9. i 15. mj. možete očekivati da će vas beba početi imitirati. Ubrzo će uz usvojenu gestu beba i pokušavati izgovarati "Ne, ne, ne". 

S vremenom, kako će govor napredovati, dozvolite djetetu da tijekom slušanja teksta imenuje životinju na slici. 

        DIJETE: Ne, ne, ne!
        RODITELJ: To je_________ (stanka)
        DIJETE: Slon.
        RODITELJ: Bravo! (I nastavlja dalje čitati).

Djeca se osjećaju jako važno kada se na taj način mogu i sami uključiti u čitanje. Pokušajte! 



2.) OD 2. DO 3. GODINE

Velika važnost ove slikovnice upravo je njena odgojna komponenta.

Djeca između 2. i 3. godine jako su radoznala i nemaju još dovoljno razvijeni strah i svijest o posljedicama. Nije rijetkost da djeca, upravo u toj dobi, dok roditelji na sekundu skrenu pogled, odlutaju za nečime što im je u tom trenutku odvuklo pažnju. Ova slikovnica idealna je za razgovor o tom problemu. Čak i ako se nikada niste našli u toj situaciji, dobro je s djetetom unaprijed porazgovarati o toj temi. 

Objasnite djetetu zašto je majmun tužan, smislite razloge kako je majmun izgubio mamu, povežite situaciju iz slikovnice s događajima iz vlastitog života. Pokušajte priču o majmunčiću smjestiti u vaš park, u vašu ulicu, odnosno u vama dragu okolinu u kojoj često boravite s djetetom kako bi ono što bolje razumjelo problematiku. 

Također, u ovoj dobi važno je imenovati emocije. Majmunčić se, kad izgubi mamu, osjeća tužno, preplašeno i usamljeno. Kad je pronađe on je sretan i uzbuđen, a zasigurno osjeća i olakšanje. Usvajanje imena različitih emocija i razumijevanje njihovih osnovnih obilježja olakšava djetetu da objasni kako se i ono osjeća u različitim situacijama. Mogućnost imenovanja vlastitih emocija smanjuje količinu tantruma u svakodnevici. 


3.) OD 3. DO 5. GODINE

Ova slikovnica odlična je za usvajanje pridjeva i učenje opisivanja. Naime, svaku životinju koju leptir pronađe majmunčić opiše, odnosno naglasi po čemu se ta životinja razlikuje od njegove mame. Iskoristite ovaj simpatičan tekst za usvajanje novih riječi, kao i obilježja životinja. Proširite majmunove opise - dodajte još osobina prikazanim životinjama (npr. zmija je dugačka i šarena).



Usvajanje pridjeva i obilježja životinja također otvara mogućnosti za:

  • igre asocijacija - dijete zamisli životinju, a roditelj pokušava pogoditi o kojoj je životinji riječ postavljajući pitanja o osobinama životinja (npr. Je li to velika ili mala životinja, ima li krzno?)
  • igre opisivanja - roditelj opiše životinju, a dijete pokušava pogoditi ime životinje 

U obje igre roditelji i djeca mogu zamijeniti uloge. 


Mali majmun u velikoj brzi zaista je istovremeno i simpatična i poučna slikovnica kojoj se uvijek iznova volimo vraćati.

Ako vam se ova slikovnica svidjela, dobra je vijest da je u nakladi Ibis grafike prevedeno i izdano čak 19 slikovnica fenomenalnog dvojca Donaldson-Scheffler, a od kojih su neke (kao što su na primjer Grubzon i Skučena kuća) već postale klasici.  


Primjedbe

Popularni postovi